Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är alla kanoner hittade efter skeppet?

Hej.
Är alla kanoner hittade efter skeppet?
Man tappade ju någon på 1600-talet när man bärgade.....så min fråga: Har man på senare tid hittat kanoner eller andra detaljer på platsen där hon sjönk?
Mv Jan S
Jan S

Kommentarer


  • Hej Jan, som du skriver så bärgades de allra flesta av Vasas kanoner 1663-1665. 3 fanns kvar ombord när skeppet bärgades och de finns på museet idag. Vissa uppgifter tyder på att en kanon tappades vid bärgningen på 1660-talet och den skulle kunna vara kvar på botten. De resterande kanonerna exporterades och vi vet inte vart de tog vägen. I projektet Finding the Vasa cannon letar musets forskare och samarbetspartners i arkiv efter uppgifter om kanonerna och det görs också nya marinarkeologiska undersökningar av Vasagropen. Än så länge har vi inte funnit något, men vi hoppas! Du kan läsa mer om projektet här:
    https://www.vasamuseet.se/finding-the-vasa-cannon

    Anna Maria Forskare
  • Tack för svar ...men hur letar man? och vilka är det som letar efter den "tappade" kanonen?
    Har ju sett att marinen letat PÅ botten men vilka är det som letar i bottenslammet?
    Det finns väl teknik för att se några metar ner i botten dyn?
    Mv. Jan Sjöblom
    Janne Sjöblom
  • Hej.
    Vad är det senaste man hittat i "Vasa gropen" och när hittade man det?
    Mv. Jan Sjöblom
    Janne Sjöblom
  • Hej Jan, jag ska höra mig för med dem som jobbar med projektet - återkommer!
    Hälsningar Anna Maria

    Anna Maria Forskare
  • Hej igen, nu har jag pratat med Jim Hansson som är marinarkeolog här på Statens maritima och transporthistoriska museer. Han svarar så här:
    Inget från Vasa har hittats i själva gropen och heller ingen kanon. Det har i princip inte dykts där sen bärgningen. Catarina Ingelman Sundberg var där någon dag på 70-talet. Sen har vi själva dykt där 2005, men inget som kunde kopplas till Vasa påträffades. Däremot hittades en märsstötta i Kastellholmsgropen (alltså Vasas sista plats på botten innan lyftet.) Under våra karteringar med HMS Belos okulär besiktning med ROV över hela området) och Electra (universitetets forskningsfartyg med teknisk mätutrustning av världsklass) så har inget hittats som kan knytas till Vasa. Vi har några indikationer vi vill dyka på, men det är stoppat för närvarande. Indikationerna är något i botten men exakt vad är okänt. Belos okulära besiktning gav 92 indikationer som syns ovan botten där ett fåtal ser ålderdomliga ut och möjligen kan ha tillhört Vasa. Så slutklämmen blir, inget hittat just nu även med de främsta teknikerna och metoderna. För att få veta mer krävs dykning och provgropar för att verifiera eller förkasta indikationer på vad som kan vara prylar från Vasa och just nu finns inga sådana planer.
    Anna Maria Forskare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.