Bärgningen av Vasa kanoner
Jag är lite nyfiken på hur von Treileben och Anders Peckel gick till väga för att bärga Vasas kanoner 1664. Rent praktiskt.
Jag vet att de bröt upp (hur?) väderdäcket för att komma åt kanonerna på övrebatteridäck. Men hur gjorde dem för att få ut dem på undre batteridäck? Bröt de sig ner ännu mera? Ser inte ut så när jag tittar på bilder efter hon bärgats. Jag har sett en illustration där en man i dykarklocka fäster ett rep runt en av kanonerna med hjälp av vad som ser ut som båtshakar. Drog dem bara ut dem ut lucköppningen? I så fall hur fick de loss kanonerna, de satt ju monterade på lavetterna som i sig satt fastsurrade i Vasa. Använde de något sorts redskap för att att lossa kanonerna från lavetten för att kunna lyfta ut dem?
Det leder till andra frågor kring hur bra sikten var under vattnet i Stockholms ström på den tiden. För ljus och lyktor gick ju inte att använda under vatten(!).
Kanonerna vägde ju 1200-1300kg per styck, så det var ju inte lätta pjäser som de skulle bärga. Finns det spår på skeppet som kan avslöja hur det kan ha gått till väga för att bärga kanonerna? Om de drog ut kanonerna genom kanonluckorna så måste det ju ha lämnat några spår. Tror ju inte att de tänkte något nämnvärt på skeppet i sig när de ville få upp de värdefulla kanonerna.
Hur många lavetter fanns kvar ombord när Vasa bärgades? Antar att de inte var värda mödan att ta upp även dem.
De tre kanoner som man bärgade samtidigt som Vasa, vet man vart på skeppet dem hade varit placerade?
MvH
Mikael H
Hans Travén skrev en väldigt bra och omfattande artikel i Dykhistoriska Sällskapets Signallinjan i December 2007 om bärgningen av kanonerna (finns på internet), och en grupp historiska dykare i Danmark har också undersökt hur man tog upp Vasas kanoner.
Kortfattad kan jag säga så:
I princip fanns inget sikt på botten, och man måste jobba i totalt mörkret. Som dykare är man van till att göra så.
Vi har mycket bevis från skriftliga källor att Peckell och von Treileben har dragit kanonerna ut från undre batteridäck genom porterna, men jag kan hitta skador kopplat till detta i bara ett ställe, andra kanonporten från före på babord sidan. Man måste öppna järnbeslag som håller kanonen i lavetten, men jag har testat och man kan nå den med en hammar från utanför. En beskrivning och ritning finns av en gigantisk tving för att lyfta kanonerna, men gruppen i Danmark är tveksam om den fungerade.
Skriftliga källor berättar om en kran på dykflottan, och vi har hittat utrustning som vi tror kom från bärgningsarbetet. Vi har en stor block med skivor i gjutjärn, som är en typ som användes med en kran. Den är tillräckligt stor för att lyfta en kanon. Vi har också hittat massor av kritpipor från 1660-talet, som tyder på at dykarna var rökare.
Till en stor del har man bärgat kanoner utan lavett. Vi har 62 hela lavetter kvar, plus en lavettsida. De är nästan alla från övre och undre batteridäck, men vi har kvar tre eller fyra mindre lavetter från väderdäcket.
Två av de tre kanoner i museet hittades på undre batteridäck hela vägen akterut, i sista kanonporten på varje sida. Porten var för liten för att dra ut kanonerna. Den tredje kanonen hittades på övre batteridäck, liggande på däcket. Jag tror att det var tappat under bärgningen och kunde inte hittas igen. Skriftliga källor berättar att dykarna ibland tappade en kanon och var tvungen att söka efter den.