Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

bevaring

hej!

Såg precis avsnittet på vetenskapensvärld om att den sakta börjar att kollapsa av olika själ.
Hade man inte kunnat bygga en vattentank att bevara skeppet i som motsvarar den miljö som den låg i innan man bärgade upp skeppet?
Daniel

Kommentarer

  • Hej Daniel,
    Att sänka ner Vasa i en vattentank är en intressant tanke, så tack för att du förde den på tal. Det finns dock vissa problem med att bevara skeppet på det sättet. Anledningen till att Vasa bevarades så väl när hon vilade på sjöbotten under 333 år var inte endast det bräckta Östersjövattnet, utan också på grund av att hon sjönk ner i leran. Skulpturerna och sniderierna hade fallit av efter att järnspikarna som höll dem på plats rostat bort och de var för det mesta nedsjunkna i ett skyddande lager av lera. När hon vid bärgningen 1961 kom upp till ytan var hon ett av världens största pussel att sätta ihop. Skeppet skulle säkert kunna bevaras för lång tid i ett lerbad, men det skulle vara svårt för allmänheten att uppskatta, lära sig och inspireras av Vasa i den miljön.

    Det finns även andra mer praktiska skäl till att inte sänka ner Vasa i en vattentank, eller tank fylld med ett konserveringsmedium såsom en polyetylenglykol. Bortsett från svårigheterna att faktiskt bygga en sådan struktur och placera Vasa i den utan att hon tar skada av själva hanteringen, så har de många bevarandeåtgärder som genomförts sedan 60-talet till nutid haft den kontrollerade miljö hon vilar i idag som utgångspunkt. Skeppet är som bekant rekonstruerat och att genomföra det krävande bevarandearbete som sker löpande i en vattentank istället för på torra land skulle bli mycket svårare. Vi är också måna om att Vasa ska vara tillgänglig för forskningsprojekt som hjälper oss att förstå Vasa och hennes samtid bättre. Vasas stödkonstruktion är en kompromiss mellan att visa, bevara och undersöka henne.

    Bästa hälsningar,
    Lisa Månsson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.