Till senaste kommentaren

Ett ankare från Musée shopen

Jag kom över ett ankare med testen Tillhör Vasa royalty projekt. Nån som vet vad detta var för nått ? 

PG Svensson

Kommentarer

 • Hej PG,

  Vasamuseet har fått svar från en tidigare museichef, Klas Helmerson, som skriver så här:

  En kul fråga, som inte är helt lätt att besvara. Det är uppenbarligen en souvenir som har förmodligen sålts på Wasavarvet, alltså det provisoriska museum, där skeppet visades 1962–1988. (Vi stavade skeppets namn med W fram till 1989.) Under tiden 1959–1964 tillhörde skeppet en tillfällig statlig myndighet, Wasanämnden; den 1 juli 1964 fördes det över till myndigheten Statens sjöhistoriska museum, SSHM. Souvenirförsäljningen på Wasavarvet sköttes under Wasanämndstiden av NK. Föremålskopior och andra högkvalitativa souvenirer som såldes där var "auktoriserade" av Wasanämnden som hade en royalty på 10% av försäljningspriset. Därav texten på lappen. Exakt när museet självt tog över försäljningen vet jag inte, men det hade skett långt innan jag började 1970.

  AB Svensk Metallkonst i Karlskrona var under många år en leverantör av Vasasouvenirer. Det kan ha varit så, att de själva också sålde sådana till allmänheten och levererade royaltyn till Wasanämnden eller museet.

  Sammanfattning: Ankaret är en Vasasouvenir från början eller mitten av 1960-talet, som förmodligen, men inte nödvändigtvis, är köpt på Wasavarvet.
  Emilia Booking Office

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.