Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hade Vasa kunnat undvika katastrofen med bättre seglare?

Om man hade byggt en kopia av Vasa-skeppet i dag hade det kunnat gå att med en skicklig besättning segla båten? Det vill säga hur säkra kan man vara på att det var "felbyggt" och inte bara dåligt sjömansskap? Har inte liknande skepp byggts och seglats efter Vasa? Diskuterade detta i dag och har googlat men ej hittat svar så frågar er här.

Martin

Kommentarer

 • Hej Martin

  Vilken spännande fråga!

  Redan i förhöret som hölls en månad efter förlisningen, ifrågasatte man dugligheten hos besättningen. Förhörsledarna frågade till och med om de varit onyktra! De svarade nej.

  Denna fråga visar på hur svårt det var att hitta någon skyldig och därmed orsaken till olyckan. Det hade ju varit lättare att förstå om besättningen varit onykter (tänker jag).

  Skickligheten i besättningens manövrar till sjöss är inget vi ifrågasätter, snarare besluten som togs under byggperioden och efter krängningsprovet.

  Läser man mellan raderna så hamnar snarast skulden hos de högre befälen och amiralen, eftersom de visste att skeppet var rankt men ändå lät det segla ut. Frågan var känslig eftersom kungen själv varit med och bestämt både skrovmått och kanonantal.

  Många andra, samtida, skepp liknade Vasa och de funkade utmärkt.
  Det var proportioner och tyngdpunkt som inte synkade på Vasa kan man säga. Skeppet var väl byggt och kanonerna höll hög klass, men tillsammans blev de fel.

  Alltså, även om de fått en chans till med annan besättning skulle det gått lika illa. Vasa var obalanserad, punkt slut. Problemet skulle vara precis samma på en kopia som seglades idag. Men det finns ingen kopia ...antagligen just därför.

  Hoppas mitt svar inte väckte alltför många nya frågetecken hos dig. Man då får du återkomma.

  mvh

  Inger Pedagog
 • Förhållandet Tyngdpunkten och den uppåt rätande kraften  var helt felaktigt i förhållande till metacntrum För hög tyngdpunkt för lite ballast. Är lika med för mycket ballast gör att fartyget blir för stabilt och kan inte räta upp sig För lite ballast fartyget blir för rankt tyngdpunkten blir för hög och den stjälpande hävarmen tar överhand och fartyget kantrar.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Stabilitet_(skeppsteknik)
  Matte

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.