Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur gammal var Söfring Hansson?

Hej,
Jag har hittat ålder på de andra inblandade, men hur gammal var kaptenen Söfring Hansson när förlisningen inträffade?
Erik

Kommentarer

 • Hej Erik,
  Vi vet inte hur gammal Söfring Hansson var, men kan gissa att han var i sent 40- eller 50-års ålderen. Kan kom till svenska flottan som kapten i 1602-1603, dvs 25-26 år innan Vasa seglade, och han var fortfarande i tjänst i mitten av 1630-talet. Jag tror inte att han var äldre än 60 i 1628. Vem annars har du hittat ålder på?
  Fred Hocker
 • Hej, Fred!
  Jag är primärt intresserad av Margareta Nilsdotter, men jag har inte hittat hennes födelsedatum. Däremot två av hennes tre makars:

  Den förste maken Erik Ingemundsson, född 1581, död 1622, var liksom Margaretas far borgmästare i Stockholm (nr 117). De gifte sig 1607 och med honom fick Margareta tre barn: Johan Eriksson, som gick skola i Tyskland och troligtvis avled där ca 1730; Katarina Eriksdotter, född 30 januari 1614 (gift med borgmästaren Anders Jönsson, född 1605) och Malin, född 14 nov 1616 (gift med riddarhusfiskalen Jakob Johansson, deras barn antog namnet Djurklo.) (Jag har inte hittat någon son Erik, som omnämns på Wikipedia, och jag undrar var den uppgiften kommer ifrån, om det möjligtvis är sonen Johan som avses?)

  Året efter Eriks död gifte Margareta om sig med Henrik Hybertsson, som jag saknar födelseuppgift om, men som dog under april-maj 1627.

  Hennes tredje make hette Lars Nilsson Tungel, född 28 sept 1582. Hon tycks med honom ha fött tvillingar den 30 mars 1630 och möjligtvis avlidit då. En avvikande uppgift fins i Rådhusboken om att Margareta dog 1632.

  Eftersom två av Margaretas makar är födda 1581 och 1582 och tidens konvention var att hustrurna var yngre än männen spekulerar jag i att Margareta är född tidigast 1685 och senast 1690. I det senare fallet skulle hon bara vara 16 år vid sitt första äktenskap. Jag vet inte om det var möjligt. Hur ser du på dessa årtal, kan du bidra med fler?
  Erik
 • Korrigering: Jag menar förstås att Margareta antagligen var född mellan 1585-1590, men det förstod du säkert.
  Erik
 • Hej Erik,

  Vi har gjort en hel del forskning om Margareta Nilsdotter för utställningen Kvinnorna, så jag kan bidrag med liten. Hon hade atminstone två barn med Henrik Hybertsson innan han dog. Vi vet inte hans födelsedatum, men han hade en son som var redan vuxen i 1625, och han var etablerad som affärsman i Amsterdam i 1590-talet, så kan man gissa att han var föd senast i 1570-talet.
  Vi tror att Margareta hade flera barn med Erik Ingemundsson; då han avled, de blev kvar i huset, och nämns i Stockholms Tänkeböcker som fem barn. En födelsedatum för Margareta omkring 1590 låtar vettigt.
  Vi håller på med en publikation om kvinnorna inblandad med Vasa, och Margareta är en nyckelperson där; kan hålla dig informerad.
  Fred Hocker
 • Toppen, tack! Ja, gör gärna det, jag är i högsta grad intresserad av kvinnorna kring Vasa.
  Erik
 • Skriver du något om detta? Kan vi hjälpa?
  Fred Hocker
 • Ja och ja. Tar dock helst detta utanför forumet. Ser du min mejladress?
  Erik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.