Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur många människor omkom när Vasa sjönk?


SVAR:
Ungefär 30 män, kvinnor och barn dog vid katastrofen. Det vet forskarna genom bevarade brev och andra dokument. Vid utgrävningen har man hittat skelettdelar från minst 15 av dessa. Några återfanns utanför skeppet.
I utställningen "Ansikte mot ansikte" får man veta mer om de människor som följde Vasa ned i djupet. Läs mer om utställningen här; http://www.vasamuseet.se/sv/Utstallningar/Ansik...


FRÅGA:
Jag har läst att det var 40-50 människor som dog?

Inger, pedagog svarar:
"Vi kan inte säga exakt hur många som omkom. Det finns tre samtida brev från olika personer som anger cirka 50, 40 respektive 30. I rådets gemensamma brev till kungen två dagar efter olyckan säger de att de flesta undkom och att det inte går att veta ännu hur många som blev kvar i djupet eftersom inte "Munstringen" hunnit hållas.
Dessa skriftliga uppgifter, plus våra faktiska skelettfynd är vad vi har att gå på.
Sannolikt dog det några fler än vi har skelett, men de blev upplockade och begravda och då "ser" vi inte dem i källorna. Därför cirkulerar det, då som nu, olika siffror."
Vasamuseet

Kommentarer

  • Jag läste i 'Wasa, kungens skepp' av Bengt Ohrelius och Lars Åke Kvarning att det hittades kvarlevor från 18 individer i och omkring fartyget. Då boken är utgiven 1978 så kan det ju finnas saker som inte längre stämmer. Kan det vara så att vissa kvarlevor felidentifierats och att det senare visat sig vara från samma individer som senare då gjort att det var kvarlevor från 15 individer. Man får ju som sagt ta sådant som står i en över 40 år gammal bok med en nypa salt. Jag har inte läst hela boken ännu då jag fick hem den idag. Men efter att ha skummat igenom den så hann jag se att det stod 18 individer på två olika ställen. Sen fanns det många bilder intressanta bilder och teckningar att titta på.

    Bland annat en bild på Fälting med bildtexten: "Fälting smakar på smöret från Wasa". Gjorde han verkligen det? Ni lade upp en bild på instagram på smörasken, då skrev jag en kommentar och frågade om någon smakade på det. Ni svarade att det sades att Fälting gjorde det. Nu blev jag nyfiken på om någon vet om det är någon sanning i det. På bilden håller han i asken med tungan ute och för fingret mot tungan.

    Bifogar bilden nedan.

    Micke

    Mikael H
  • Två intressanta frågor!
    1. Skriftliga källor berättar olika siffror om hur många omkom, men den mest trovärdige säger ungefär 30 personer. Under bärgningen och utgrävningen hittades över 1500 människoben (plus hår, nagel och även två hjärnor). För de flesta hittades dem som skelett till väl lokaliserad individer, men vissa ben hittades mer utsprid. Från analys av fyndplats, osteologiska egenskaper och DNA, kan vi konstatera att vi har mer eller mindre kompletta skelett från åtminstone 15 personer, plus ett antal ben som kan representera ytterliga fyra eller fem personer. Till exempel, hittade man ett antal fot ben in i ett par stövlar. Bilden är inte helt klar på grund av störning av fyndsituationen i flera ställer ombord under bärgningsarbetet 1956-1961, men vi tror att vi är nära till sanningen.
    2. Fälting berättade i sina självbiografi och i flera intervyer att han gjorde ett smakprov av smöret som hittades i en bytta, och han hävde att han blev sjuk av den. Flera fynd av smör och talg hittades ombord (de är svårt att skilja mellan), och vi har kvar en mängd i konserveringsfrys vid museet. Fälting tyckte att smöret smakade som det dåligt smöret man hade under världskriget. Vi har inte provat själv, men smör och andra fett produkter, efter många år under vatten, blir tvål, och smöret vi har kvar känns mer tvålaktigt än smöraktigt. Bilden visar Fälting med en tunna som inte hade smör i, men troligtvis sprit; jag tror att bilden skapades efterhand för att "visa" smakprovet för publiken som hade hört historien.

    Hoppas att svaret hjälper!

    Fred

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.