Karta i utställningen Kungens skepp

hej mitt namn är Åke ,
nyligen så besökte en vän till mig ert museum, hon bor i St Petersburg
hon tog kort på kartor som ni hade på ert museum , det visade norden ,,en visar vad jag tror är örlogsskepps förlisningsplatser,, ( en karta är den på er sida kungens skepp)  sen fanns även kartor på städer runt östersjön,
hon önskar veta info vem som är upphovsman på dessa  . då hon uppfattade att de var från år 1628 .  det hon undrade över oxå var att St Petersburg fanns utmärkt som stad  på  en karta från 1628 då stadens födelse överallt benämns 1703 , hon är av den åsikten att
staden grundades tidigare än så,, därav intresset av era kartor ,
vore tacksam om ni kunde hjälpa henne att ge svar på hennes undran

mvh Åke

åke (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Här är kartorna jag menar , om de kan hjälpa er besvara frågorna Med vänlig hälsning, Åke
  Åke
 • Hej Åke,
  Tack för din förfrågan! Jag har skickat din fråga vidare till museets utställningsenhet som kan ge ett mer utförligt svar.

  Bästa hälsningar,
  Louise Blad
 • Hej Åke här kommer ett svar från Agneta Wolfbrandt:

  Din fråga om kartor har nått mig. Din vän har sett kartan av Anders Bureus från 1628. Vi använde den som förlaga i en utställning där vi berättade om tre lika förlisningar. Kartan hittar du lätt om du googlar på Anders Bureus karta.
   
  Längst in i Finska viken vid Nevas utlopp byggde svenskarnaen fästning 1611. Fästningen hette NYENSKANS, Runt fästningen växte staden Nyen fram, på den plats där St. Petersburg ligger idag (Det sägs att redan 1299 byggdes en skans här som förstördes 1301). Svenskarna förlorade fästningen till Ryssland i ett slag i maj 1703.
   
  Med vänlig hälsning
  Louise Blad
 • Hej , stort tack för svaret Med vänlig hälsning, Åke
  Åke

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.