Kompass

Hade Vasaskeppet kompass? Hur såg den ut och var var den placerad?
Stefan Jonvall Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Vasa hade troligen två kompasser, placerad i nakterhuset, ett stort skåp som stod framför kollerstocken och rorsmannen på övre batteridäck. Man behövde två stycken, för att kollerstock systemet krävde att rorsmannen stod på den ena sidan eller den andra i styrplikten, men inte i mitten.
  Kompassen själv var en "dry card" kompass, med en magnetiserad nål limmat till ett rund kort, balanserad på en mässingnål i en träskål ca 120 mm i diameter. Skålen hängdes i ett box så att den kunde sitta horisontalt hur som helst skeppet rörde sig.
  Vi har kvar ett fragment av en kompass skål, men resten har försvunnit. Vi har hela nakterhuset, ett fint skåp ca 160 cm bred, 100 cm hög och 50 cm djup.
  Placering var just framför mesanmasten och kajutan.
  Fred Forskningsledare
 • Hej Fred
  Tack för snabbt och utförligt svar!
  Jag frågade för att jag utrustar ett modellskepp, en tremastare med 44 kanoner, som är lite lik Vasa. Nu hade jag hittat en sak av mässing som skulle platsat bra som kompasshus midskepps. Men jag får avstå med ledning av ditt svar. Det blir ju fel med bara en kompass.
  Färgsättningen på min modell tänker jag knycka från Vasa. Mycket rött och guld. Passar på att fråga om lämplig färgsättning på båtens botten. Den som började bygga min båt målade botten vit. Men jag kan inte tro att det förekom på verkliga skepp.
  Vore inte svart mer passande?
  Bästa hälsningar
  Stefan Jonvall
  Stefan Jonvall
 • Hej Stefan,
  Det var vanligt i 1600-talet att man målade skeppsbotten med en blandning som var mycket talg, och hade en smutsig vitt färg.

  Fred Forskningsledare
 • Tack, mycket bra att få veta, då väljer jag någon trött vit bottenfärg.
  En fråga till om kompasser, om det går bra?
  Du sade att man hade en kompass på vardera sidan om ratten, i ett litet hus. Finns det någon kunskap om det i segelfartyg förekommit två kompasser som mer liknar senare modernare kompasshus i mässing?
  Dvs skulle bildens två”kompasshus” vara rimliga? Ratten ligger på däck. Ska monteras i stolpen i mitten, akter om kompasshusen. 
  Bästa hälsningar
  Stefan Jonvall

  Stefan Jonvall
 • Hej Stefan,

  Man började att använda kompasshus i mässing (tidigt 1800-talet, tror jag) efter man hade lämnat kollerstocken och tog ratt i bruk. Med ratten behöver man bara en kompass, som brukar att stå direkt framför ratten. Man behövde två kompasser med en kollerstock för att rorsmannen stod till sidan av kollerstocken, till babord eller styrbord. Med ratten kan rorsmannen stå stilla på en plats.

  Fred
  Fred Forskningsledare
 • Hej Fred!
  Stort tack! Roligt att få reda på. Då ställer jag ett kompasshus av mässing framför ratten.
  Nu letar jag efter en galjonsfigur. Har hittat mängder av olika sådana på nätet. Har också kollat på Marinmuseet i Karlskrona. 

  Har du sett någon sån här galjonsfigur, eller något likartat: En änglalik kvinna som rider damsadel, har en rovfågel på sin utsträckta arm och tittar mot horisonten. Jag har hittat en sådan, tänkte bara klippa bort vingarna. Finns det någon rimlighet i en sådan figur?
  Bästa hälsningar
  Stefan Jonvall
  Stefan Jonvall
 • Hej igen Fred
  När du skriver framför ratten, menar du för om ratten? Eller mellan ratten och rorsman!
  Bästa hälsningar
  Stefan J
  Stefan Jonvall
 • Hej Stefan,
  Rorsmannen står bakom ratten och tittar framåt, nakterhuset med kompassen står längre fram.

  Fred
  Fred Forskningsledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.