Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kvinnorna då?

Eftersom det fanns tjejer/kvinnor ombord, hur hade dom det? vart bodde dom? vad skulle som syssla med om dagarna på havs? Hur sov dom?

Kommentarer

 • Hej Tova,

  Tack för din intressanta fråga. Det stämmer att det vid bärgningen av Vasa 1961 hittades kvinnliga skelett och att det är ett bevis på att det var kvinnor ombord på skeppet vid Vasas förlisning. Dock anses dessa kvinnor vara gäster till båtsmännen som var på Vasa. Jungfrufärden var ett festligt tillfälle och besättningen hade fått tillåtelse att ta med sig sina familjer, fruar och barn, ombord en del av seglatsen. Familjerna skulle vara med fram till Vaxholm där de skulle ha satts i land. Men i och med att Vasa sjönk efter 20 min så omkom några av dessa kvinnor och återfanns 333 år senare.

  På 1600-talets krigsskepp var kvinnor annars inte tillåtna ombord. Dock har det förekommit genom historien att kvinnor har klätt ut sig till män för att sedan ta plats i flottan eller armén. Om en kvinna klädde ut sig till båtsman och gick ombord på ett krigsskepp skulle hon leva precis som männen, sova, äta och arbeta tillsammans sida vid sida. Sovplatsen var på golvet mellan kanonerna. 7 personer delade på platsen mellan kanonerna och det kallades för att de utgjorde ett backlag, som åt och sov tillsammans. Det var trångt och inte mycket till privatliv. I och med att klädmodet på den tiden var stora bylsiga kläder kunde kvinnorna dölja sina kvinnliga former. En hatt långt ner dragen över ögonen och en kvinna kunde tas för en ung pojke. Det var alltså så de kvinnor som klädde ut sig till män skulle leva och bo. Om kvinnan upptäcktes fick hon klä sig i kvinnokläder och passa upp på officerarna innan hon sattes i land. Straffet kunde bli böter eller en månad upp till ett år på tukthus.
  Hoppas du fick svar på din fråga.

  Med vänlig hälsning

  Emelie Guide
 • Hur många dog?
  SCHOOL
 • Hej,

  I länken kan du se ett svar på ungefär hur många som dog när Vasa sjönk; https://forum.vasamuseet.se/org/vasamuseet/d/vasa-2/

  Vänligen,
  Anna Vagge Bokning

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.