Till senaste kommentaren

Örlogsskeppet eller regalskepp

Vilket är rätt benämning på Vasa? Örlogsskepp eller är hon ett regalskepp?  Tänkte på senaste dokumentären på SVT benämns hon regalskepp.
PG Svensson

Kommentarer

 • Hej!
  Regalskepp var en storleksklassifikation i svenska flottan under 1610-talet och efter 1630, för den största klassen av örlogsfartyg. Benämningen används inte under 1620-talet, och Vasa nämns aldrig som regalskepp. Men om Vasa hade varit i tjänst bara ett par år till, hade flottan klassificerad skeppet som ett regalskepp (oftare stavat realskepp). Klassifikation hade inget med namn att göra, som andra har skrivit, bara storlek. Under 1620-talet, Vasa nämns som bara skepp, med andra örlogsfartyg. I andra länder, som till exempel England eller Spanien, Vasa skulle klassificeras som en galleon.

  Vid Vasamuseet, brukar vi att kalla Vasa efter namn, eller skepp, eller skeppet Vasa. Vi använder inte "Vasaskeppet". Man kan också säga att Vasa är ett örlogsskepp, krigsskepp, eller örlogsfartyg efter moderna praxis.

  Kan också berätta att "hon" är en recent tradition, efter engelsk förbild. I 1600-talet kallas ett skepp "han". Då Söfring Hansson förhördes efter förlisningen, kallades Vasa för han.

  Fred
  Fred Hocker Forskningsledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.