Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

På vilket sätt använder ni historia

Hej! jag undrade om varför Sverige är idag så stolta över vasaskeppet och det var ett stort misslyckade, på vilket sätt kan det var mäktigt för Sverige om det är så att det var ett stort misslyckad. dom flest länder försöker få bort glöm till deras misslyckades men Sverige väljer att visa upp den, varför?
yamama chahrour Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Yamama och tack för din fråga

  Det finns flera anledningar för att vi idag är stolta över skeppet som sjönk på sin första resa. Tack vare att skeppet sjönk så snabbt och var helt nytt, precis utanför Stockholms hamn, så har vi fortfarande 98% original skepp kvar. Det är det enda välbevarade 1600-tals skeppet i världen.

  När skeppet bärgades på 1960-talet var det ett stort tekniskt projekt och en internationell nyhet.
  Konserveringen av Vasa som gjordes på 1960 och 1970-talet var första gången i världen som man bevarade ett träföremål i sådan storlek. Det vi har gjort med bevarandet av Vasa, kan andra museer lära sig runt om i världen av.
  Vi kan också se på Vasa som propaganda. Med över 750 skulpturer ger det en inblick i 1600-talets bildvärld och föreställningar.
  Och sist men inte minst, människornas livsvillkor. Tack vare alla föremål och några skelett får vi reda på mycket om den vanligt folk. Sådant som inte skulle ha hamnat på museum annars.

  Så det finns mycket att vara stolt över och som fyller på vår kunskap. Att vi är Skandinaviens mest besökta museum säger ju en hel del också.
  Men visst, precis när olyckan skedde var det du både katastrof och pinsamt. De kunde väl aldrig gissa att det skulle bli succé nästan 400 år senare.

  mvh
  Inger Pedagog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.