Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Papper av hampan från ankartåget.

Hej
När Vasa bärgades tog man hand om ankartåget och lät Tumba pappersbruk tillverka handgjort papper av hampan i en liten upplaga.
Hur många ark tillverkades?

Hälsningar
Carl
Carl

Kommentarer

  • Det är en fråga vi nog inte har svaret på längre. Det var Stiftelsen Vasa Rediviva som från 1962 tog fram det vackra pappret som till 100 % bestod av Vasas ankartåg, genom Tumba pappersbruk. Från 1976 gick man över till Grycksbo pappersbruk, som använde 10 % ankartåg i pappret. Sedan 2009 är det Sanny Holm på Handpappersbruket i Jämtland som gjort Vasapapper vid några tillfällen. Det är numer Föreningen Vasamuseets vänner som har pappret till salu genom butiken på Vasamuseet. Det äldsta pappret, av 100 % ankartåg, finns fortfarande kvar i liten upplaga (ca 1 000 ark).

    Här kan man läsa mer om pappret som säljs i butiken:
    https://www.vasamuseet.se/om-oss/vasamuseets-vanner/handgjort-vasapapper
    Maria Handläggare för Föreningen Vasamuseets vänner
  • En petitess kanske, men heter det inte ankarkabel? Vid Helge benämns den som "ankartross"!! På fotot syns det tydligt att den är kabelslagen. Rätt ska vara rätt, eller hur.
    Gunnar
  • Hej Gunnar,
    Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Du har givetvis rätt och det står fel i utställningstexten om Helge i utställningen Ansikte mot ansikte. En ankarkabel består av flera trossar (som i sin tur består av flera dukter). Så visserligen ligger det tross i högen... men det är helt tydligt slaget till en kabel, vilket man ser på det gamla fotografiet. (För kännedom så står det ankarkabel i mappen som Vasapappret säljs i).

    Jag passar på och meddelar mina kollegor som gör utställningarna på detta och så får vi hoppas att det kan redigeras nästa gång utställningen uppdateras.
    Maria Handläggare för Föreningen Vasamuseets vänner

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.