Rekonstruktioner/nya tillägg

Hej!
Jag pluggar för att ta en kandidat inom kulturvård och håller just nu på med ett arbete om olika sätt att bevara äldre byggnader och föremål med Vasaskeppet som exempel.

Jag undrar hur mycket nya tillägg/rekonstruktioner som Vasa består av. I tidslinjen för bevarandet av Vasa står till exempel att master och rigg rekonstruerades på 90-talet. Innebär det att dessa delar är kopior av de originaldelarna?

Jag undrar också om delar av skrovet är rekonstruerat, samt akterspegelns skulpturer? Eller om det finns andra senare tillägg som gjorts?

Jättetacksam för svar!
Mikaela Liljedahl (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Mikaela

  Vilket spännande arbete du gör!

  Det stämmer att rekonstruktioner gjorts i Vasa för de delar som förlorats under tiden på botten, detta för att ge museibesökarna en så god helhetsupplevelse av skeppet som möjligt. Det gäller som du skriver framför allt master och rigg, men exempelvis är fockmasten, delar av stormasten, och block och jungfrur originaldelar även där. Likaså har det gjorts rekonstruktioner av enstaka delar i skrovet, såsom ersättningar i väderdäcket som förstörts då huvuddelen av kanonerna hämtades upp redan under 1660-talet. Majoriteten av akterspegelns skulpturer är original, men med kompletterande element för delar som saknas. Trots sina kompletteringar består Vasa till 98% av sina originaldelar.

  Resonemanget var att rekonstruktion endast skulle göras där så krävdes av strukturella, tolkningsmässiga eller estetiska skäl, även om inställningen skiftat över tid. Exempelvis sattes kopior på lejonmaskaroner upp på kanonportar som saknade dessa upp under en tid, men har på senare år tagits ned igen för en mer återhållen hållning att visa Vasa så nära originalskick som vi kan. Genom att rekonstruktioner gjorts i färskt trä är dessa delar avsiktligt urskiljbara mot originaldelar.

  Du kan läsa mer om rekonstruktionsarbetet i bland annat Emma Hockers bok Preserving Vasa (2018). Välkommen också till museet för att studera skeppet på plats!

  Lycka till med ditt arbete!

  Malin Konservator

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.