Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Skada i fören och tre hål i aktern.

På mitt besök idag så såg jag skador på bordläggningen i fören just föröver om första kanonporten på styrbordssida. (Se bild nedan.) Dessa skador ser gamla ut. Jag undrar om dessa är skador som kommit till av tidiga bärgningsförsök, så som Ian Bulmer's försök då han ändå lyckades räta upp Vasa. Eller om det är av senare försök, möjligen av ankare som fastnat och sedan dragits loss.


Skadan jag undrar över.

--

Min nästa fråga är angående tre hål som finns i aktern, just under Gustav II Adolf och över det svenskafolket. Jag trodde de kanske var där lanternan suttit en gång. Men läste sneare att den suttit högre upp. Har det hittats några rester av en lanterna i aktern? Hur kan den tänkas ha sett ut?


Tre hål.

MvH
Mikael H

Mikael H

Kommentarer

 • Hej Mikael H!

  Vi tror att skadan i fören kommer från bärgningsförsök i 1620-talet, men kan även vara ett resultat av kanonbärgningen i 1660-talet. Vittring av ytor tyder på att skadan var inte långt efter förlisningen.

  De tre hål du har märkt i akterspegeln är spikhål, för spik som håller skulpturdelar på plats. Fyra liknande hål syns i skulpturen just ovanpå.

  Vi har inte identifierad någon delar av lanternan än, men vi har många små fragment av profil från aktern som kan komma från lanternan, såväl ett antal glasfragment. Vi håller på just nu med analys av alla profil och inredningsdetaljer, förhoppningsvis kan vi hittar bevis för hur lanternan såg ut. Den var monterad högre upp. Finns en stor bult genom akterspegelns timmer just över relingen, c 1,5 meter högre än spikhål du har märkt.

  Med vänlig hälsning,
  Fred Hocker Forskningsledare
 • Hej Fred!
  Tackar så mycket för svaret!

  Ja det är svårt att se detaljer på avstånd i museets dämpade belysning ibland. Jag ska ta en extra titt högre upp på akterspegeln vid mitt nästa besök.

  Finns möjligen dessa profil och glas fragement att se bland eran samling på digitaltmuseum?

  MvH

  Mikael H
  Mikael H
 • Hej Mikael,

  Ett antal profil finns på Digitaltmuseum, men inte alla än. Vi har flera hundra profil fragment, av minst 35 olika typer. De flesta kommer från kajutans inredning. Vi måste sortera alla för att se hur många hör till inredningen, och om någon blir över, som kan höra till lanternan. Hoppas att vi kan identifiera någon bitar av lanternan!
  Fred Hocker Forskningsledare
 • Hej, jag funderar på placeringen av skulpturen som man tidigare trodde var placerad på räcket mot galjonen. Det ser ut att vara två sjöjungfrur nggrur som håller en vapensköld med en vase. Har man kommit på någon annan placering för denna skulpturgrupp undrar Johan Wihlke
  Johan Wihlke
 • Hej Johan,
  Skulpturgruppen du frågar om, två sjöjungfrur med Vasavapen, var påhittad av Björn Landström efter ett fragment som är bara ett bebishuvud i nästan dubbelstorlek; inget annat som kan vara Landströms grupp finns och det finns inget spor i räcket att något liknande var spikat fast. Vi har hittat placeringen till huvudet, som är hur man representerade en ängel (bebis med vingarna bakom huvud). Den satt direkt under vapensköld som galjonsfiguren håller i sina tassarna, och placeringen visar att figuren är faktiskt nästan komplett, inte ett fragment. Vi kan matcha både formen och spikhål och är väldigt säker om placeringen, men har inte tänkt att montera figuren. Virket i skulpturen är för trasig.
  Fred Hocker Forskningsledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.