Slagsida när Vasa sjönk

Hej! Har funderat på hur kraftig slagsida Vasa fick som mest när hon kantrade. Den animerade filmen som visades för några år sedan på SVT, tror jag det var, visar knappt någon slagsida alls. Har läst någonstans från ögonvittnen att hon lade sig på sidan. När hon bärgades och flöt på egen köl (bara det är svindlande) så hade hon en slagsida åt babord. Kan tänka att barlasten var ganska förskjuten och att det krävt en kraftig lutning vid haveriet för att åstadkomma.

Har också förstått att hon rätade upp sig en del på väg mot botten. Men också att hon rätades upp en del vid de första försöken att bärga henne på 1600-talet.

Hälsningar / Magnus
Magnus Lindström (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Magnus,
  Tack för din fråga!

  När Vasa sjönk fick hon slagsida åt babord tills vattnet började strömma in genom de nedre öppna kanonportarna. Det inströmmande vattnet började trycka skeppet neråt och hindrade det från att räta upp sig igen. Skeppet förlorade därmed sin stabilitet. Det inrusande vattnet stannade då upp rörelsen åt sidan och började istället dra skeppet neråt.

  När Vasa väl kommit ner på botten så hade hon, precis som du säger, en lutning åt babord som de tidiga bärgningsförsöken lyckades häva i stort sett. Lutningen var dock ej så stor att till exempel masterna skulle vara under vatten utan de övre mastdelarna stack tvärtom upp över ytan när hon kommit ner.

  Det är osäkert om barlaststenen försköts redan i samband med att skeppet sjönk eller om det eventuellt skedde senare på botten när skeppet låg snett och stenen tryckte mot durken som låg på tills denna gav efter. Klart är i alla fall att barlaststenen låg snett fördelad när Vasa hittades.

  Exakt vilken vinkel Vasa hade i ögonblicket när hon sjönk är svårt att säga, men det krävs ej så stor lutning för att de undre portarna ska komma under vattenytan. Avståndet mellan de nedre luckorna och vattenlinjen var bara en dryg meter på det kortaste stället.

  Med vänliga hälsningar,
  Karin
  Programansvarig barn och familj
  Vasamuseet

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.