storbåten

Jag har på senare tid besökt museet ett antal gånger och tycker att de sittplatser och  paddor som kommit till vid övre däcksplan är både trevligt utformade och informativa. ( Men jag har sett att vissa besökare inte förstått att det går att bläddra upp och ner ! )
Sen går jag ner till skeppsbåten. Där hittar jag ingen som helst information om vad båten haft för funktion, hur den hanterats, riggats eller vilken utrustning den haft ombord !!!!
När jag försöker fundera ut själv hur den använts är det t.o.m. svårt för mej (178 cm) att bara nå upp så jag kan få en bra bild av hur den ser ut inuti, Går jag upp till gradängerna har man satt för ett plank så det är helt omöjligt att få sig en bild uppifrån. I trappan för om båten gå det uppfatta att det verkar finnas mycket intressant ombord.

Jag har inte lyckats hitta information om båten varken på nätet eller museets hemsida.

Önskemål (för egen del men också med tanke på andra besökare):
- Att få en bra möjlighet att titta ner i skeppsbåten. Kanske enklast från någon förhöjning utanför avspärrningen och öppningar i planket nedanför gradängerna. Öppningarna kan förstås vara försedda med luckor som stängs vid behov.
- Att intill skeppsbåten få information om rigg o annan utrustning. Och hur den använts. Gärna med illustration till exempel under segel och vid ankarupptagning om den använts så. Sidosvärden är också intressanta att få kommenterade. På avstånd känns de precis som sidosvärd som finns på vissa nutida holländska seglare men tittar man efter noga är upphängningen helt annan.
- Konkreta vikt och måttuppgifter är också intressanta. Skrovet storlek ligger i närheten av många nutida fritidsbåtar. Det gör att det kan gå att relatera till uppgifter segelyta fart o annat på ett personligt sätt.
- Att redovisa vad man eventuellt inte vet idag är också intressant.

- För egen del skulle jag gärna få tips om var jag kan leta vidare efter information om skeppsbåten.björn källrot

Kommentarer

 • Hej Björn!

  Tack för att du kontaktar oss!

  Vad kul att du har besökt vårt museum flera gånger, och att du gillar vår (ganska nya) utställning på övre våningen med sittplatserna och paddorna!

  Intressant och bra reflektion du gjort om informationen kring vår skeppsbåt, eller storbåten eller espingen som vi kallar den. Det finns, som du säkert sett, en skylt invid storbåten med mycket kortfattad information om den. Precis som du skriver saknar skylten mer utförlig information.

  Vi har en del information om båten på vår hemsida. Se här: https://www.vasamuseet.se/utforska/samlingar/foremal-i-fokus/espingen-vasas. Kanske inte helt enkelt att hitta ”rakt av”. Man kan alltid prova att söka i sökfältet på vår hemsida, högst upp till höger. Eller göra som du gjort nu – kontakta oss och fråga. Vi hjälper gärna till och svarar gärna på frågor.

  Om du skulle vara nyfiken på bilder av storbåten kan jag tipsa om vår samlingsdatabas på hemsidan där det finns foton bland annat från bärgningen av den: https://www.vasamuseet.se/utforska/samlingar. Klicka på ”Sök i samlingen”, skriv in ordet esping eller storbåt i sökfältet, och välj att söka i Vasamuseets samling (inte i hela DigitaltMuseum). Då får du upp ett antal olika bilder.

  Jag provade att söka på nätet och hittade då också den här informationen som kanske kan vara intressant att läsa: https://marinarkeologi.nu/MT/2002/mt_2002_4__1211.pdf. Artikeln är skriven av en före detta medarbetare på Vasamuseet – Leif Malmberg – och publicerad i ”Marinarkeologisk tidskrift” nr 4 2022.

  Jag tar med mig frågan och dina förslag till mina kollegor på museet som jobbar med utställningarna och informationen om våra föremål i museet.

  Välkommen åter till oss på museet närhelst du har vägarna förbi!

  Vänliga hälsningar
  Martina Siegrist Larsson Informatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.