Välkommen till Vasamuseets besöksforum!
Ställ frågor och hjälp oss med förslag och idéer!
Vasamuseet är ett av Skandinaviens mest välbesökta museer. Här finns det unikt välbevarade örlogsskeppet Vasa från 1628 i all sin prakt, utsmyckad med hundratals träskulpturer.
Varje år tar 1,5 miljoner besökare del av utställningarna i museet som berättar om människorna ombord, om Vasas tid, hur skeppet återupptäcktes och bärgades efter 333 år på botten i Stockholms ström samt om den forskning som nu pågår för att bevara Vasa.
Vasamuseet ligger på Kungliga Djurgården i Stockholm.
Hej Manuella!
Tack för din fråga!
Inomskärs fick alla ombord äta sin egen matsäck, först ute på öppet vatten lagades mat i en stor gryta i kabyssen, skeppets kök.
Där lagades ärtsoppa och grynvälling, en form av gröt. Mat ombord skulle hålla länge, därför torkades och saltades varor för att konserveras.
Torkad och saltad fisk och kött var vanligt.
På vår hemsida har vi gjort digitala utställningar och samlat information som du kan ta del av. På sommaren kan du även komma och titta i Vasamuseets trädgård. Där odlas mat och läkeörter som man odlade på 1600-talet.
För den nyfikne har vi även ett poddavsnitt
och huruvida man bantade på den tiden.
Varmt välkommen!
Det finns inget recept på brödet som lastades ombord på Vasa. Det var nog så pass vanligt och enkelt att det inte skrevs ner.
Brödet fanns även på land och på andra skepp, också senare i tiden än 1600-talet.
Därifrån vet vi att brödet innehöll vatten, råg och lite salt. Även surdeg.
tack för din fråga
mvh