Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad åt man ombord?

Vad åt dem ombord? ( soldaterna och personerna ombord )?
Manuella

Kommentarer

  • Hej Manuella!

    Tack för din fråga!

    Inomskärs fick alla ombord äta sin egen matsäck, först ute på öppet vatten lagades mat i en stor gryta i kabyssen, skeppets kök.

    Där lagades ärtsoppa och grynvälling, en form av gröt. Mat ombord skulle hålla länge, därför torkades och saltades varor för att konserveras.
    Torkad och saltad fisk och kött var vanligt.

    På vår hemsida har vi gjort digitala utställningar och samlat information som du kan ta del av. På sommaren kan du även komma och titta i Vasamuseets trädgård. Där odlas mat och läkeörter som man odlade på 1600-talet.

    För den nyfikne har vi även ett poddavsnitt
    och huruvida man bantade på den tiden.

    Varmt välkommen!

    Therése
  • Har ni något recept på bröd man tog med sig ombord?
    Alexandra
  • Hej Alexandra

    Det finns inget recept på brödet som lastades ombord på Vasa. Det var nog så pass vanligt och enkelt att det inte skrevs ner.
    Brödet fanns även på land och på andra skepp, också senare i tiden än 1600-talet.
    Därifrån vet vi att brödet innehöll vatten, råg och lite salt. Även surdeg.

    tack för din fråga
    mvh

    Inger Pedagog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.