Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vad åt man ombord?

Vad åt man ombord på skeppet?

Unicorn Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Tack för en bra och spännande fråga!

    Vi vet ganska väl vad man skulle äta ombord på Vasa eftersom det dels finns flera källor om det. Dels finns det ett historiskt dokument som berättar om vad man skulle ta ombord i matväg på flottans olika skepp. Där står det att Vasa skulle ta ombord öl, bröd, torkad fisk, kött, strömming, ärtor och salt som proviant. Man kan räkna med att den vanligaste maten var ärtsoppa som man kunde lägga i kött eller fisk i och doppa det torkade brödet i. Därtill stora mängder öl, uppåt 3 liter per person och dag. Men då ska man veta att det rörde sig om svagt öl (1,4-2% alkohol) Därtill hade många med sig privata matförråd för den första delen av resan. Innan man kom ut på öppet vatten skulle var och en stå för mat själv. De arkeologiska fynden från Vasa visar att många hade tänkt att fiska på lediga stunder som ett sätt att dryga ut den enformiga kosten och någon hade t o m tänkt att jaga. Fiskeutrustningar och jaktgevär visar på det.

    I de omkring 100 tunnorna som hittades ombord på Vasa fanns det vid utgrävningen inte så mycket kvar av maten. Av öl och ärtor hittade men inga spår men däremot hittades en mängd djurben som visar på ganska stor variation. Man hittade ben av sill, torsk, gädda, lake, höns, gris, get, gris, rådjur, får. Dessutom återfann man några kilo smör som fortfarande finns kvar i en frys på museet!

    Cecilia Bergqvist Bokningsansvarig
  • Åt soldaterna, båtsmännen och befälen samma mat?

    Anders
  • Hej Anders

    Det var flera skillnader, både i vad de åt och hur de åt.
    Någon skillnad mellan soldater och båtsmän fanns inte i detta fall, de räknas båda som "manskap".

    I Katarina Villners bok "Under däck" från 2012 finns bra information om detta:

    Befälen kunde få dubbelt så mycket mat som manskapet (kanske beroende på att de hade personliga tjänare som räknades in i samma ranson)

    Befälen fick saltat kött oftare, medan manskapet fick torkat kött.
    Befälen fick smör oftare än manskapet.

    Befälen hade tillgång till mer exklusiva varor. Det hittades till exempel en flaska med rom-liknande alkohol ombord på Vasa.

    Det talas om tre sorters öl i svenska flottan under 1600-talet:
    "herreöl" för kaptener och befälhavare, "fogdeöl" för skeppare och specialister, samt "skeppsöl" för manskapet.

    Manskapet åt sittande direkt på däck, med trätallrik och träsked. De drack öl ur trästånka.
    Befälen åt sittande vid bord på tenn eller fajansfat, hade metallsked och kanske även nymodigheten gaffel. Smala glas eller tennstop drack de ur.

    Skillnaderna här speglar ganska bra hur det var på land också, mellan rika och "vanliga".

    mvh

    Inger Elgestedt Pedagog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy