Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad betydde förlusten av Vasa för svenskarna?

Jag ska skriva en uppsats i historien och valde att skriva om regalskeppet Vasa. En av mina frågeställningar lyder såhär: Vad betydde förlusten av regalskeppet Vasa för svenskarna i kriget med Polen? Kunde Vasa påverka kriget?
Anton H

Kommentarer

 • Hej Anton

  Vilket bra uppsatsval!
  Och kluriga frågor. Du får nog olika svar på dina frågor om du frågar olika personer.

  Men de flesta är nog överens om är att det var värre för Gustav II Adolfs och Sveriges anseende än för deras faktiska möjlighet att föra krig.

  Vi vet ju att Sveriges gränser växte och växte under krigen, lång tid efter att Vasa sjunkit. Det, som du säkert vet, kallas Sveriges stormaktstid, eller Östersjöriket. Detta var ju en ambition som GIIA hade, även om han inte hann vara med så länge själv.
  Dessutom hade Sverige en krigsflotta med närmare 30 stora skepp, så Vasa var inte det enda.
  Du har säkert också koll på att kungen i Polen, Sigismund, aldrig blev kung i Sverige igen.

  Klura på vad vi vet (historieböcker, vår hemsida, det jag precis skrev) och klura på vad vi faktiskt inte vet. Och varför det är skillnad.
  En sak vi inte vet (för att det aldrig hände) är hur Sveriges historia skulle ha blivit ifall Vasa inte hade sjunkit! En annan sak som vi inte vet (för att det inte syns) är hur det lät när folk på gatorna i Stockholm pratade spred ryktet om olyckan.

  Men där kanske jag gick utanför din uppsatsuppgift... Ville bara dela med mig av de tankarna, ifall du får nytta av dem.

  I alla lägen önskar jag dej lycka till!
  hälsningar

  Inger Pedagog

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.