Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad hände med riggen efter förlisningen?

Vad hände med riggen efter förlisningen?
Bärgade man märsstänger, rår etc eller lät man riggen ruttna bort?
Riggen borde väl ha betingat ett ansenligt värde och inte varit för svår att komma åt med en dykarklocka.

En liten spekulation kring skeppsbåten
Skeppsbåten togs på släp och inte lastades på däck.  Kan någon för oss okänd person insett att lasta en tung skeppsbåt på däck skulle kunna få katastrofala konsekvenser. Kanske redan vid kaj
Gunnar Löfmark (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej Gunnar,
    Tack för din fråga. Du har helt rätt i att det gick att komma åt riggen efter förlisningen år 1628. En del av masterna stack upp ovanför vattenytan och därför var de lättillgängliga. Vi vet att de togs ner (bland annat märsstängerna) på hösten efter förlisningen, då de annars skulle ha knäckts av isen på vintern. Det var vanligt att återanvända rigg från uttjänta eller bärgade skepp och det gjordes troligen med den del av Vasas rigg som lyckades bärgas 1628. I vårt projekt ”Hitta Vasas kanoner”, så undersöks botten där förlisningen skedde och kanske kan vi hitta fler delar av riggen som inte bärgades på 1600-talet.

    När det gäller storbåten som hittades vid sidan av Vasa, så var det vanligt att dessa drog på släp. Visst fanns det en del personer som fruktade/anade att Vasa var ostabil sommaren 1628, men att det påverkade att storbåten drogs på släp denna dag är inte troligt. Vasas storbåt hade tagit upp en stor del av väderdäck och denna plats användes den 10 augusti 1628 av familjer och båtsmän som firande att Vasa äntligen seglade ut på sin första resa.

    Med Vänliga Hälsningar
    Emelie Booking Office

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.