Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Var finns protokollet från förhöret?

Hej, jag undrar var protokollet från förhöret finns idag? Och även över det brev som Rådet skrev till Gustav II Adolf i Polen för att berätta om olyckan. Samt om det finns några fler brev och dokument som beskriver händelsen. Finns alla dessa dokument samlade på en och samma plats och var? Undrar också om det finns en kopia av förhörsprotokollet på muséet? Är nyfiken nyutbildad Auktoriserad Stockholmsguide.


Vasamuseet

Kommentarer

 • De allra flesta dokument som berör såväl bygget som förlisningen av Vasa finns bevarade på Riksarkivet här i Stockholm, däribland förhörsprotokollet och brevet till Gustav II Adolf som du nämner. På museet har vi kopior på en del av dessa dokument.

  Utdrag ur just förhörsprotokollet finns också tryckt och valda paragrafer utskrivna och kommenterade i kapitlet om förlisningen i Fred Hockers bok Vasa från 2011.

  Fråga:

  Det blir roligt att kunna berätta när man åker över Västerbron och vi passerar Riksarkivet. Ska titta i Hockers bok. När du säger att ni har kopior på en del av dessa dokument - menar du att de finns utställda? Är särskilt intresserad av just protokollet och brevet till
  G II A. Och var hittar jag dessa i sådana fall?

  Malin Sahlstedt, konservator svarar:

  En kopia på förhörsprotokollet finns utställt på entréplan i museet längst in till höger om skeppet. Där hittar du också ett bildspel om förhöret med bilder av dokumenten och inläst text. I övrigt är det fotostatkopior vi har som är arbetsmaterial för våra forskare och inte tillgängliga för allmänheten. Originalen hittar du på Riksarkivet.
  Didier Linder

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.