Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför finns Vasamuseet?

Varför finns Vasamuseet? Varför har Vasa blivit ett kulturarv? Hur arbetar museet med hemsidan för att skapa eller behålla ett intresse för Vasamuseet?

SVAR:
Vasamuseet finns för att visa skeppet Vasa för allmänheten, för att berätta om henne och hennes tid – det tidiga 1600-talet – och för att bevara henne för framtida generationer.

Att vi vill visa och berätta om just de sakerna och att Vasa har blivit ett kulturarv beror på att hon är ett väldigt speciellt föremål – ett helt skepp från 1600-talet. Det beror också på att vi genom skeppet har kunnat få ny kunskap om den här sortens föremål. Vi har genom Vasa lärt oss mycket om till exempel hur skepp byggdes på 1600-talet, om hur krigsskepp från 1600-talet fungerade, om människors liv på det tidiga 1600-talet och om (det svåra) arbetet med att konservera sjödränkt trä. Och vi fortsätter att lära oss nya saker om Vasa hela tiden…

Genom vår hemsida vill vi ge människor en ”Vasa-upplevelse” före, under och efter ett besök på museet. Eller – istället för – ett besök, för de som inte kan komma till vårt museum. För att på hemsidan skapa och behålla intresset för Vasa arbetar vi bland annat med att regelbundet uppdatera och fylla på med texter, bilder och filmer. Vi berättar också om arbetet ”bakom kulisserna” genom bloggar och filmer.

Genom att ha hemsidan på olika språk, teckenspråk, Lättläst och med Talande Webb försöker vi göra informationen så tillgänglig som möjligt. Vi länkar till andra hemsidor där det finns information som hänger ihop med våra ämnesområden till exempel Wikipedia, och sökmotoroptimera våra sidor så att vår hemsida hamnar högt upp i träfflistan vid sökningar på t ex Google.
Vasamuseet

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.