Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför sjönk skeppet?

Varför sjönk skeppet

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • För den var för tung lastad och när den börja sjönks så var kanon hålen öppna

  Wilma
 • Skeppet var för tung byggd, särskilt över vattenlinien, och så var instabilt. Det tog bara liten vind för att driva skeppet över mot babord sidan, och för att kanonportarna var öppna (som Wilma noterar) kom vattnet in i skeppet.

  Många tänker att det var kanonerna eller barlasten som var fel, men så är det inte! Total vikten av alla kanonerna låg bra med skeppets total vikt, eller deplacement, och skeppet hade rätt mängd sten i botten, så att vattenlinien var på rätt nivå. Det var skeppets egen proportioner och konstruktionen som var fel.

  Fred Hocker Forskningsledare
 • Man byggde Vasaskeppet efter vedertagna standardmått för den tiden, m e n utan ritningar. Så har jag hört och läst. Det blev, i praktiken, för högt, för smalt och för rankt. Just därför blev det också känsligt för kastvindar och blåst. Kan det stämma?
                                                Undrar Erika Förare 2017-02-03.
  Erika
 • Hej Erika,

  Det stämmer ungefär. Holländska byggmästerna behövde ingen ritninger, men byggde efter proportion baserat på kölens längd och skrovets bred. Skeppet är smal, men inte utan ramen för vanlig praxis. Problemet är höjden och hur tungt skrovet är i övre delen, så at tungdepunkten ligger för högt. Det gjorde skeppet rankt.

  Det var faktsiskt typiskt för nya skepp i 1600-talet, byggd efter både ritninger och proportion, att vara rankt, eller atminstone instabilt. Efter en provsegling tog man skeppet tillbaka till varvet för ändringer, men Vasa var för rankt, och sjunk.
  Fred Hocker Forskningsledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.