Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Jag undrar vems fel var det egentligen?

Jag undrar vems fel var det egentligen? Vem gjorde att Vasa sjönk? Var det Gustav II Adolf eller var det vice amiralen?

Kommentarer

 • Hej Emma, ja det är intressant men knepig fråga…

  Vasa hade ju dessutom två kaptener ombord. Den ”gamle” Hans Jonsson och den yngre kaptenen Söfring Hanson, som hade det egentliga befälet.
  Söfring visste om att skeppet var rankt. Det visste också amiral Klas Fleming, han som gjorde en balansdemonstration/test som han fick avbryta för att skeppet höll på att välta.

  Klas hade ansvar för hela flottan, Söfring hade ansvar för Vasa, och kungen hade godkänt skeppets mått tillsammans med byggmästaren Henrik Hybertsson, som sedan näste byggmästare Hein Jacobsson ändrade lite på.
  Varken kungen eller amiralen var ombord när Vasa sjönk. Hans Jonsson dog i olyckan och Henrik Hybertsson hade varit död i ett år, så de kunde inte försvara sig.
  Men ingen dömdes efter att förhören hållits, därför har vi inget officiellt svar från 1600-talet på att någon alls fick skulden.

  Alla dessa personer hade skuld på olika sätt brukar vi säga nuförtiden. Skulle olyckan ha skett idag hade det varit Söfring som blivit fälld i domstolen.

  Klarare besked än så kan jag inte ge dig smile

  Inger Elgestedt Pedagog
 • Ok, tack så mycket!:)

  Emma
 • Skulle Söfring ha fällts i dag för att han seglade med öppna kanonportar?

  Bengt
 • Hej Bengt

  Jo, en domstol skulle fällt kaptenen för försumlighet idag. Söfring Hansson visste om att skeppet var instabilt men seglade ändå. Dessutom med kanonportarna öppna.

  Söfring var en erfaren kapten och en erkänd administratör. Politik, prestige och krigssituationen gjorde ärendet till en delikat fråga.

  Han utfrågades i arresten dagen efter förlisningen. Ingen verkar dock ha ansett att felet låg i hans eller besättningens manövrar, men vad hjälpte det Vasa den dagen...

  Inger Elgestedt Pedagog
 • Tack för snabbt och intressant svar!

  Bengt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy