Vasas fockmast

Jag läste Andres Franzéns bok "Regalskeppet i Ord och Bild" från 1961. Där man kan läsa om det tidiga bärgningarbetet. När fockmasten skulle bärgas inför förberedelserna för skeppets bärgning så tyckte sig Edvin Fölting skönja en figur på masten i höjd med övre däck. Figuren studerades även i "undervattenstelevision", en direkt sänding, något som tyvärr inte spelades in. Den troligen målade bilden sköljdes bort då masten togs upp. Enligt Fältings(?) beskrivning så föreställde den en mansfigur i naturlig storlek med en krona och mantel, och på bröstet fanns bokstäverna "IR". En teori är då att IR står för "Iohannes Rex. Alltså Johan III. Och att då fockmasten utsprungligen kommer från ett skepp från Johan III tid.

I boken finns en teckning av den kungliga figuren (gjord av Fälting själv?) Den föreställer visserligen en kunglig figur, men personligen så ser jag inte många likheter med Johan III. Mer likt en generell sagokung.

Kan det vara så att det man sett var ett sorts synvilla eller liknande, att man tyckte sig se en figur i träet på masten, i ett visst sken. Så som man kan se ansikten och liknande i allt möjligt. Och att med hjälp av lite vilja att det skulle vara en målad bild på masten fått det att bli "sanning".

Har man gjort någon datering av träet i master för att få reda på när det fälldes och då också hur gammal master är?

Var det vanligt förekommande att återanvända te x master och möjligen andra delar från äldre skepp om detta var i gott skick?


MvH
Mikael H
Mikael

Kommentarer

  • Hej Mikael,

    Vår undersökning av masten har kommit fram till samma slutsatsen som din.
    Fälting och andra dykarna berättade om "kungen", och man tog en bild med en undervattens TV kamera innan man bärgade masten under hösten 1956. Ritningen du nämner gjordes av Fälting. Alla spår av figuren försvann då masten bärgades. Jag kan inte själv bedöma om Fälting berättade sanningen eller om figuren var en synvilla. Flera andra kungliga avbildning finns i skulptur från skeppet, so teman är typisk för tiden.

    För att Fälting berättade att figuren var markerat "IR", trodde folk att det var en avbildning av Johan III (Iohannes Rex), och det var tänkt att det kan betyda att masten kom från ett äldre skepp från Johans tid. Men det finns flera problem med scenarion:
    1. Inget skepp byggd under Johan som behövde en mast i denna storlek överlevde in i 1600-talet, så en mast från 1680-talet måste förvaras eller återanvänds i decennier.
    2. 40+ år är en väldigt lång livstid för en mast av furu, högst osannolikt. En mast är lätt att skada och slits hård i bruk.
    3. Undersökning av masten visar att den lidar av tallticka ca 12 m över däcket. Det är en fungus som attackerar levande träd, och infektionen går hela vägen genom stammen. Vi är överraskad att stammen inte gick sönder då man har fallet träd, omöjligt att den kan ha överlevt i bruk i 40 år.

    Vi har undersökt masten, och det går inte att datera den till nivån vi behöver för att säga med säkerhet när den var huggit, men på grund av storlek, livslängd och talltickan, tror vi att masten var helt ny och huggit till Vasa.

    Det var inte ovanligt att återanvända virke från ett skepp i ett annat, men jobbigt. Masttimmer var lättare att återanvända än timmer från skrovet, och en gammal mast som var fortfarande i bra skick kunde kapas ner till en mindre mast eller rå.

    Mvh
    Fred
    Fred Hocker Forskningsledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.