Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vasas minde kanoner

Jag har läst en svensk översättning av ett kapitel ur Francesco Negris reseskildringar av sin resa i Skandinavien. "Ombord på Dykarflotten" (Oktober 1663) Där ger han detaljer i hur dykningen med klockan gick till. Han nämner också:

"Under föregående dagar hade dragit upp sexton små bronskanoner, som äro uppställda på ett torg i staden."

Vet man vilket torg han syftar på? Jag har försökt hitta vilka torg som fanns i Stockholm på den tiden. Stortorget, Järntoget och Kronhamnstorg (Åkaretorget) är de tre stora torgen jag kan tänka mig att man skulle visa upp kanoner från Vasa som man vid samma tid var ute och dök vid.

Jag misstänker också att detta är innan de stora kanonerna har bärgats då de sexton små måste vara 1- , 3-pundarna samt stormstycken. Togs de upp i samband med röjningen av allt bråte på övredäck inför bärgningen av 24-pundarna? Jag läste i "Vasa - Ett svenskt krigsskepp" "- den första bärgades den 1 april 1664." Syftar detta på den första av 24-pundarna då?

Jag känner att jag får läsa på lite mera här...
När man senare bärgat de övriga större kanonerna. Vet man vad som hände med dem just efter de bärgats? Om de såldes direkt när de kommit i land, en efter en, eller om de såldes först när bärgningsarbetet var avslutat.

MvH
Mikael H
Mikael H (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Mikael,
  Kan inte bekräfta i vilket torg kanonerna var utställt, men Stadsmuseet kan säga mer om vilken fanns då.

  Vi tror att men jobbade hela 1663 säsongen med röjning, och bärgade första kanoner från övre däck i April 1664, men det kan vara så at datum är första storkanonen. För att man vill riva upp däcket, måste man ha bärgat småkanonerna från övre däck först i alla fall. De är 1-pundar, 3-pundare och stormstycken som du tror.

  Kanonerna, både små och stor, exporterades tillsammans till Tyskland i fyra packet (på fyra skepp) mellan juni och november 1665. De var inte såld en efter en som dem kom i land, men samlades upp.

  Fred
  Fred Hocker Forskningsledare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.