Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vilka fanns ombord?

Varför fanns det bara män ombord på skeppet ich inga kvinnor?
Pepe

Kommentarer

 • Hej Pepe,
  tack för din fråga. När det gäller skeppet Vasa var det både män, kvinnor och barn ombord dagen då skeppet sjönk. (Vi har hittat skelett och även föremål ifrån några av dessa kvinnor.) Kvinnorna och barnen var familjemedlemmar till besättningen som var med ombord för att fira jungfruresan. Familjemedlemmarna skulle ha blivit i landsatta vid Vaxholmen. Skeppet Vasa var byggt för att vara ett krigsskepp och vid ett senare tillfälle haft möjlighet att plocka ombord 300 soldater. Oftast var det bara män ombord på dessa skepp, men kvinnor var tillåtna på skeppet så länge skeppet inte var i en stridssituation.

  Du kan gärna gå in på vår hemsida och läsa mer om detta i vår utställning om Kvinnorna. Denna utställning öppnade i maj 2017. Se länk nedan.

  Kvinnorna (vasamuseet.se)  Jag hoppas detta var svar på din fråga,

  Med Vänliga Hälsningar
  Emelie
  (Uppdaterad )
 • Hej. Undrar hur många fanns ombord när skeppet sjönk?

  Mvh Ingalill
  Ingalill Flodin
 • Hej Ingalill,

  Tack för din fråga. Vi vet inte exakt hur många som var ombord Vasa när hon seglade ut på sin jungfrufärd men enligt bemanningsplanen skulle hon ha 133 besättningsmedlemmar och 300 soldater. Soldaterna var inte ombord än, men å andra sidan hade besättningsmedlemmarna möjlighet att ha med familjemedlemmar denna första dag till sjös. Enligt skriftlig dokumentation från tiden för Vasas förlisning så omkom ett 30-tal personer och vi har på museet skelettdelar från ungefär 15-18 individer som hittats ombord eller intill skeppet när hon bärgades på 1960-talet.

  Bästa hälsningar,
  Lisa Månsson
 • Hej. Hur många kvinnor var ombord på Vasa när Vasa sjönk?
  William Lundgren
 • Hej William!
  Tack för din fråga!
  Vi vet tyvärr inte exakt hur många kvinnor som var ombord Vasa den dagen skeppet sjönk. Vi vet, tack vare skriftliga källor i form av ögonvittnens brev, att det var det både män, kvinnor och barn ombord den dagen. Vi har hittat två kvinnliga skelett och vi har även hittat ett skelett som tidigare har identifieras som manligt, men som vi nu tror skulle kunna ha varit kvinna.

  Du kan gärna gå in på vår hemsida och läsa mer om kvinnorna på 1600-talet i vår utställning om Kvinnorna.

  https://www.vasamuseet.se/utstallningar/kvinnorna2

  Du kan även läsa en del om de skelett som vi har hittat när Vasa bärgades.

  https://www.vasamuseet.se/forskning/skeletten

  Jag hoppas detta var svar på din fråga,

  Med Vänliga Hälsningar
  Emelie Booking Office

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.