Vilken typ av historia och kunskap vill ni förmedla?
Jag undrar vilken typ av historia och kunskap ni vill förmedla? Vill ni belysa stormakts Sverige och dess krigspolitik eller snarare livet och skeppsbyggandets konst?
Hur tänker ni att man ska koppla Vasa och dåtiden till nutiden? Vad skulle vi kunna ha för kunskap om Vasa idag?
Hur tänker ni att man ska koppla Vasa och dåtiden till nutiden? Vad skulle vi kunna ha för kunskap om Vasa idag?
Följ inlägget
0
följare
Vi vill förmedla både den politiska historien och skeppets historia. Allt vi gör är förstås relaterat till att just Vasa bärgades för drygt femtio år sedan, så vi fokuserar på skeppet, men för att sätta det i sitt sammanhang berättar vi även om anledningen till att det byggdes.
Sedan använder vi olika forum för olika nivåer, några exempel: En kvällsföreläsning kan gå på djupet och diskutera Sveriges eventuella stormaktsambitioner medan samma ämne för en förskolegrupp snarare blir till ”krig om vem som skulle vara kung”. En kontroversiell utställning kan debatteras i media och en bok kan innehålla vackra färgfoto att njuta av ….osv.
Som du ser finns det en enorm bredd och det är mycket som påverkar vad vi gör: Allmänhetens önskemål, samarbeten med föreningar, nya forskningsresultat, läroplanens utseende osv.
Vi vill förmedla att alla har rätt till historien och att alla kan bidra. Vi pedagoger jobbar därför med källkritik med eleverna eftersom det finns många olika sätt att använda och tolka historia.
Eftersom det sällan finns en enda sanning är värderingar viktigt, men lurigt. Det är ganska säkert att påstå ATT någonting funnits och HUR det såg ut, men att påstå VAD människorna förr TYCKTE om det är svårt. Då är det väldigt bra att jämföra det vi vet och tycker nuförtiden med vad människorna hade för förutsättningar förr, och istället fundera på vad man själv skulle tycka om man var i samma läge.
Något av det viktigaste är att inse att människorna förr inte var ”dummare” än oss, utan behandla dem med respekt.